“Faptul că sunt român e, totuși, o pură întâmplare. Nu o regret, dar nici nu mi-o pot pune la butonieră. Pot doar spera să valorific atât cât pot șansa aceasta “genetică”, să nu-mi fac de râs locul nașterii și concetățenii, să mă port frumos cu limba română și, vorba lui Constantin Noica, să povestesc și altora câte ceva despre “partea noastră de cer”. 

Dar privesc în jur. Ziarele sunt pline de politicieni aflați în urmărire penală sau foarte aproape de ea. Unii sunt vechi “înțelepți” de partid, care au făcut ani, de-a rândul, “jocurile” de la vârf, cu dexteritatea discretă a unor eterne și impenitente eminențe cenușii.

Alții sunt juriști, adică inși care încalcă legile cu extremă competență. Pe unul din ei l-am auzit tunând și fulgerând, în campanie, împotriva hoților care sărăcesc patria, după care, iată, e chemat să justifice, împreună cu soția sa,averi de milioane de euro. Grupurile “infracționale” sunt trans-partinice: dintr-odată, vezi aliniați în boxa acuzaților și pesediști și peneliști și pedeliști și băsiști și anti-băsiști. Afacerile creează solidarități inefabile, diferențele de tabără politică sunt simple mofturi. Numai noi, prostimea, credem că asistăm la mari lupte ideologice. În realitate, mulți dintre cei care mimează, pe scenă dușmănia, “se descurcă” eficient, uniți, subteran, în cuget și simțiri.

Reprezentanții bisericii noastre… am trăit să văd cum Întâi-Stătătorul comunității noastre duhovnicești ridică un banal (dar puternic) mahăr de provincie la rang de laureat al unui ordin legat de numele Sfinților Martiri Brâncoveni. Lecția pe care ne-o transmit ierarhii noștri e simplă: dai bani – ești “vrednic”! Mântuirea devine, astfel, un statut sponsorizabil.
Gazetele și posturile de televiziune au devenit, și ele, un soi de trupe de comando, cu misiuni de lichidare și propaganda.

Moderatorii au ceva între milițieni, procurori și vecine de bloc. Invitațiile la diverse “talk-show”-uri se fac, pare-se, pe bază de “abonament”. Aceiași inși, cu aceleași păreri, prestează tenace, fără exces de imaginație, în teritoriul aceleeași, previzibile obediențe.

Când nu se face politică, se organizează chermeze deșucheate, în care câteva fete cu buze de știucă își valorifică abundent posteriorul, în timp ce câțiva băieți de comitet fac glume în doi peri. Peste tot, numărul VIP-urilor care nu știu românește și gândesc intermitent e în creștere. Atmosfera generală e de bălăcăreală groasă, de îmbrânceală zglobie sau sângeroasă, de suspiciune, de mârlănie. Președintele face dezvăluiri învăluite, primul ministru zâmbește șugubăț, după modelul “șmecherul clasei”, alegătorii intervievați recunosc că, dacă sunt plătiți, votează cum trebuie, îl vor pe Ceaușescu sanctificat și cred că Hitler (spre deosebire de Băsescu) își iubea țara.

Unde trăim? Ce mai putem spera? De care români să fim mândri? Știu că, dincolo de cei pe care i-am pomenit, există marile majorități tăcute, oamenii de ispravă care fac ca lucrurile să meargă, “civilii” onorabili și neglijați. Dar, am o veste proastă pentru ei: țara nu mai e demult a lor! Țara este a unei adunături de netrebnici, care se amuză și se îmbogățesc pe spezele tuturor celor care nu au “cultura” cârdășiei. Țara a ajuns să fie proprietatea privată a unor derbedei.”

(Andrei Pleșu)

22 COMENTARII

 1. Ce e nenea Pleșu, s au terminat fondurile cu scop de slugărnicie!? Păi cum așa, ai devenit matale așa dintr odată român pământean, s a risipit ceața de pe creier și ai dibuit trista realitate!? Halal slugarnici, nu și duc sarcina la sfârșit, părăsind grabnic corabia marelui marinar.

 2. A uitat ce e mai important de chortele de straini care au devenit proprietari la noi , cu acte in regulă cumparand pamant firme
  Ei au monopolizat activitati, nelăsând sa mai faca si altii aceeasi activitate. Caștiga miliarde și toti banii ii iau ei !
  Nu dau aici nimic !
  Politicienii au furat si ei dar cel mai mult au luat escrocii internationali care au pus mana pe ceea ce tot noi am construit distributie si productie curent gaze petrol etc
  Cui platim azi utilitatile ?
  Doar unor escroci straini care au monopolizat totul aici .
  Ei pleaca cu… 98% din banii care se fac aici!
  Ăștia sunt proprietarii care ne au transformat pe noi in colononie africană.

 3. Asa e, si asa e peste tot in tarile “democratice” si “civilizate” pe care Domnul Plesu le ridica in slavi – vezi ce se intampla chiar acum in SUA. Ce este trist este ca dansul vede tara in tot in afara de cultura. Si cultura este pe mana unor derbedei si dansul era unul dintre cei chemati sa o apere si in loc sa o apere a lasat sa fie batjocorita. De ce? O spune el insusi – este roman printr-o intamplare.

 4. Așa este!!Articolul e din 2014 și este adresat penalilor și ciumatilor roșii, de la acea vreme!!!!

 5. Ma bucur ca am ocazia sa-l citesc pe Plesu din nou.Are perfecta dreptate,ma uit si pe comentariile de mai sus:Domnule Plesu ce este de facut?Toti idiotii,lipsiti de bun simt posteaza niste lucruri fara nici o jena.Din pacate nu stom cum pot fi sterse aceste comentarii.Sosoaca de exemplu,in loc sa stea in parlament si sa moara cu microfonul de gat pana cand nu rezolva pensiile celor saraci si sa elimine pensiile nesimtite ,umbla cu coliva prin oras.

 6. Până nu-și recunoaște vina de-a fi susținut pe niște securiști ordinari ca Petrov și colonelul Turcescu, Pleșu n-are cum să mai scape de înjurăturile oamenilor…

 7. Faptul că estit român e, totuși, o pură întâmplare. Nu o regreti, dar nici nu ti-o poti pune la butonieră. Iata un nou moment de sinceritate.
  Majoritatea romanilor sunt asa nu din intamplare si se falesc cu asta! Aici e diferenta pe care n-ai s-o pricepi nici de acum inainte! Restul sunt vorbe daca identitatea scartaie!

 8. Articolul este si vechi si actual,voi ati ramas carcotasii ce nu veti ajunge niciodata la nivelul victimei rautatilor voastre.Parca ati fi de la latrina 3.Rusinica!

 9. Mircea… Lasa-i dragule. Astia spumega la tot ce-i depasesc… disonanta.

 10. Multi nătângi, dar și canalii pe aici Niște neica nimeni, cu minti atrofiate, bolnave, își permit, că de, pot, sa chelalăie, sa încerce să-l micșoreze și să-l mânjeasca, pe unul dintre prea putinii adevărați oameni de cultura ai tarii asteia, în care leprele majoritare, au gonit mereu valorile. Cu Pleșu însă, nu au reușit. Toată stima și pentru asta

 11. Eu personal ma abțin la orice comentariu. Când Pleșu este citat, mulți ar trebui sa tacă și sa încerce sa învețe ceva, nu sa posteze ca sa se afle in treaba.

 12. Un articol excelent!Andrei Pleșu este un om de cultură valoros,o minte strălucită,dar în bună tradiție românescă,trebuie minimalizat,desființat.Istoria noastră este repetabilă…

 13. Sub masca unui onorabil om de cultură “înțelepțit” de istorie, acest satir ajuns vremelnic în fruntea bucatelor într-o perioadă tristă din istoria noastră actuală, își critică acum ucenicii de altădată. Nu pentru că l-ar durea în vreun fel sufletul pentru un popor din care face parte doar din întâmplare, ci dintr-un excesiv și blamabil orgoliu de feudal deposedat de moșia sa, pe care altădată zburdau patapievici, pore, liiceni și alte lighioane pupătoare de fund băsescian. Actualii guvernanți nu sunt alceva decât foștii studenți sârguincioși care pun în operă ideile însușite de la întâi lucrătorii în distrugerea statului, a culturii, a națiunii. Ce fac ei rău acum este că au eliminat din “panteon”, pe “marii dascali” cărora li s-au subțiat pungile, doldora altădată, din jaful culturii. N-are decât să caute cu mai multă râvnă alte neologisme flamboiante, pentru ca actualii guvernanți să se sensibilizeze de lipsa din peisaj a guru-ului de altădată.

 14. Este un articol scris in 2014!!!! 2014!!!!
  Cine era premierul care zambea sugubat? Ponta. Ponta a fost premierul Rom\niei ]ntre mai 2012 – 4 noiembrie 2015.
  Deci????

 15. Foarte obiectiva radiografie. Dar ca sa scrieți și Dv “primul ministru”..,? Am trăit s-o văd și pe asta.

 16. Mai ieri îl pupa în cur pe Băsescu, el și alții de teapa lui, ”telectuali” de mucava, fără coloană vertebrală, moluște flămânde de un post călduț și bine plătit!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.