Peste 854.000 de români au primit până acum cele două doze de ser anticovid. Însă, 89  de persoane au decedat după vaccinare, a spus Valeriu Gheorghiță, citat de Stirileprotv.ro. 

Dar specialiștii atrag atenția că fără a respecta în continuare și celelalte măsuri de protecție nu o să revenim curând la o viață normală. Mai mult, doctorii îi îndeamnă pe oameni să nu ignore simptomele bolii, care pot apărea și după imunizare.

Din cele 89 de persoane decedate, unele fuseseră vaccinate cu o doză, altele cu ambele. Coordonatorul Campaniei Naționale de Vaccinare, Valeriu Ghorghiță, a explicat cifrele, potrivit news.ro:

„Avem aceste analize detaliate efectuate de colegii noştri de la Institutul de Sănătate Publică. (…) De la debutul campaniei de vaccinare, din 27 decembrie şi până astăzi, au fost diagnosticate cu COVID-19 peste 299.000 de persoane, deci aproape 300.000 de persoane, cu o medie zilnică de circa 3.400 de cazuri de COVID-19.

Numărul de decese înregistrate în aceeaşi perioadă de timp, din aceste cazuri, a fost de circa 7.471, practic cu o medie zilnică de 85 de decese, de la debutul campaniei de vaccinare.

Din toate aceste decese – 7.471, 89 sunt la persoane diagnosticate cu COVID şi care aveau în istoricul recent vaccinarea. Uitându-ne la aceste cazuri, 89 de decese, 77 erau persoane care aveau doar o singură doză primită, iar timpul de la prima doză până la diagnosticul de COVID era de 12 zile, deci, practic, diagnosticul a fost stabilit înainte de cele 14 zile în care încep să apară anticorpii, începe să apară răspunsul imun protector. Celelalte 12 cazuri erau la persoane care aveau ambele doze primite, iar timpul mediu de la cea de-a doua doză şi până la diagnosticul de COVID era de 10 zile, practic, înainte ca beneficiile maximale de după vaccinare să apară”, a explicat Gheorghiţă.

El a menţionat că vârsta medie a persoanelor decedate era 72 de ani şi, de asemenea, toate aveau comorbidităţi.

„Însă dacă ne-am uitat şi am analizat rata de fatalitate la persoanele care au fost diagnosticate cu COVID care au fost vaccinate, respectiv persoane nevaccinate, practic, în rândul celor care au fost diagnosticaţi cu COVID şi nu erau vaccinaţi, rata de fatalitate a fost de 2,4%, practic mai mult de două persoane din o sută diagnosticate cu COVID au decedat, iar în cealaltă parte, uitându-ne la rata de fatalitate la persoanele care erau diagnosticate cu COVID şi fuseseră şi vaccinate, această rată de fatalitate este de 0,02%, adică două persoane din 10.000.

Deci beneficiile vaccinării sunt indiscutabile. Din păcate, sigur, nu putem vorbi de o protecţie de 100%. Sunt cazuri şi au mai fost menţionate, circa 5% din populaţia oricărei ţări nu dezvoltă răspuns imun protector nici după boala naturală, nici după vaccinare”, a adăugat Valeriu Gheorghiţă.

El a reiterat că vaccinarea unei persoane aflate în perioada de incubaţie a virusului sau cu o infecţie asimptomatică nu influenţează evoluţia bolii.

Pe de altă parte, în toată țara sunt deschise mai multe anchete care trebuie să stabilească dacă există o legătură între administrarea vaccinului și decesul unor persoane.

Cazul tânărului decedat care făcea dializă

Tânărul făcea dializă de 22 de ani, iar la finalul lui 2020 a trecut și prin infecția covid. Vineri, la câteva ore după ce a ajuns acasă de la dializă, a început să se simtă rău. În aceeași zi făcuse și rapelul pentru vaccinul anticovid.

Mama: ″Vineri când a venit acasă a spus că nu se simte bine ca la primul. A început cu temperatură. 37 cu 8”.

Medicii care l-au îngrijit spun că tânărul a fost răpus de complicațiile bolii renale.

Dr. Lelia Croitoru, Spitalul de Urgență Vaslui: ”Ionograma arăta 7 ml la litru de potasiu, ceea ce explică tulburarea de ritm datorită căreia s-a instalat stopul. Noi nu considerăm că e o reacție adversă a vaccinării, ci o consecință a complicațiilor bolii sale renale″.

Familia a cerut însă o anchetă. Sunt peste 80 de oameni care au murit la câteva zile după injecția anticovid, fie după prima, fie după a doua doză. Specialiștii spun însă că nu există o legătură și că decesele au fost cauzate de alte probleme de sănătate pe care le aveau anterior vaccinării.

Valeriu Gheorghiță: ”Aceste eventual situații sunt evenimente coincidente, dar fiecare caz în parte e analizat și investigat corect așa încât să nu existe niciun dubiu. Acolo unde sunt dubii trebuie analizat inclusiv din punct de vedere anatomopatologic”.

Din cele peste 1,8 milioane de persoane vaccinate, până astăzi au fost înregistrate în jur de 9.000 de reacții adverse.
În special febră, cefalee, alergii de tip urticarie, mialgii sau artralgii. Urmate de reacții de tip local cu durere la locul injectării. Un singur caz a fost înregistrat cu reacție severă.

Dr. Brândușa Petruțescu, medic imunolog: ”Scopul lui ăsta e, să declanșeze răspunsul imunologic, cu producție de anticorpi. Dureri articulare, febră, frison, reacții normale care nu trebuie să ne îngrijoreze. Dar nu vor apărea simptome respiratorii pentru că mucoasa respiratorie nu e implicată în pătrunderea vaccinului în organism. Dacă apar tuse, strănut, nas înfundat, lipsa mirosului deja ne putem gândi că am făcut boala”.

Vaccinarea și totodată respectarea celorlalte măsuri de protecție rămân, împreună, armele de luptă împotriva pandemiei.

Peste 22.000 de români au murit din cauza covid

Tabloul sinistru include acum 22.579 de persoane răpuse de virus. 137 doar în ultimele 24 de ore.

Iar numărul celor care sunt în stare gravă în ATI a ajuns la 1.351. Medicii atrag atenția că în continuare sunt pacienți care ignoră semnele bolii și ajung la spital când e prea târziu sau mai rău, nu mai apucă să primească îngrijiri medicale.

Este cazul unei familii de pensionari din Galați. Deși avea simptome de covid, femeia de 61 de ani a refuzat să meargă într-o unitate sanitară pentru că își îngrijea soțul imobilizat la pat. Abia după câteva zile a chemat ambulanța.

Ea avea febră dar nu a vrut să meargă la spital. A doua zi femeia a fost găsită fără suflare, iar soțul în stare gravă.

Testele PCR au arătat că cei doi soți erau infectați cu SARS-COV-2.

Dr. Ionut Băneșanu, Spitalul Clinic de Urgență Galați: ”Recomandarea este unanimă: în momentul în care te simți rău, suni la serviciul unic 112. Ambulanță. Se poate înrăutăți starea, mai ales la pacienți care sunt cu comorbidități”.

De la începutul pandemiei, 913.143 de oameni au fost infectați cu SARS-COV-2.

Sursa știre : Stirileprotv.ro

1 COMENTARIU

  1. 89 din 800k e un procent ok… din 800k in decursul a 2 luni presupun mor fara probleme atatia oameni…
    DAR
    chiar si daca chiar ar fi murit cativa din cauza vaccinului (lucru oricum NEDOVEDIT si IMPROBABIL), este un pret mic sa vreo 2k morti ca sa scapi de o pandemie care a omorat deja 22k

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.