8.500 de sute de soldaţi americani sunt în stare de alertă. Asta înseamnă că aceştia pot fi trimişi în orice moment în Europa, pe flancul estic al Alianţei. Membrii NATO nu sunt însă încântaţi de un conflict cu Rusia.

Surpriza a venit de la Croaţia, care a anunţat, prin vocea preşedintelui, că îşi va retrage trupele din Alianţă, dacă izbucneşte un război între Rusia şi Ucraina. L-a contrazis ministrul de externe, dar au aparut informatii că un contingent de soldaţi a părăsit deja Polonia. În tot acest timp, Rusia se pregăteşte şi ea de luptă în zonele învecinate cu Ucraina.

Refuzul Germaniei de a furniza armament Ucrainei îi îngrijorează pe aliaţii din NATO, chiar dacă – potrivit analiştilor – oficialii de la Belin au luat această decizie pe fondul istoriei sale nefaste de agresiune din cel de-Al Doilea Război Mondial. Premierul polonez este de părere că situaţia nu este aşa cum o prezintă germanii, altfel nu ar fi blocat intenţia Estoniei, aliat NATO, de a oferi sprijin militar regimului de la Kiev.

Premierul Croației anunță că țara sa nu va fi „pe post de pompier”, în cazul unei invazii

Însă niciun membru al Alianţei nu a avut o poziţie atât de tranşantă ca a preşedintelui Croaţiei, care a ameninţat că nu este dispus să-şi implice trupele într-o confruntare între Ucraina şi Rusia. Aşa că nu doar că nu va suplimenta efectivele, ci le va retrage complet.

Zoran Milanovic, președintele Croației: Am ascultat tot felul de declaraţii potrivit cărora NATO, nu ţările bilaterale, nu Statele Unite, îşi întăreşte prezenţa prin trimiterea de nave de recunoaştere. Nu avem nimic de-a face cu asta şi nici nu vom avea. O garantez. Nimic! Croaţia trebuie să stea departe de asta, ca şi cum s-ar feri de foc şi să nu deschidă uşa. Acolo unde este un foc e bine să nu deschizi uşa. Croaţia nu va fi pe post de pompier în toată treaba asta.

Potrivit Observatornews.ro, în opinia preşedintelui Croaţiei, Ucraina nu are ce căuta în NATO. Cel mult, ar putea avea poziţia Suediei sau Austriei, ţări partenere ale Alianţei. Totuşi, nici Alianţa Nord-Atlantică, nici NATO nu îşi doresc o confruntare militară. Asta a reieşit clar în urma videoconferinţei secretizate dintre Joe Biden şi liderii Europei.

Ungaria anunță că nu va sprijini Ucraina în faţa Rusiei și că Moscova și Budapesta au o relație de „respect reciproc”

Ungaria nu va sprijini Ucraina în actualul conflict al acesteia cu Rusia atât timp cât Kievul continuă să priveze minoritatea maghiară de drepturile ei, a spus miercuri ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, care a insistat că ţara sa susţine o relaţie de „respect reciproc” cu Moscova.

Statele Unite au trimis la Kiev un ultim transport militar, care include echipament defensiv şi muniţie. Acesta reprezintă o parte a noului ajutor de securitate de 200 de milioane de dolari acordat de Casa Albă. De asemenea, americanii au început acţiuni de coordonare cu celelalte membre NATO, pentru a-şi accentua prezenţa în Europa de Est.

Danemarca trimite o fregată şi aeronave F-16 în Lituania, Spania – patru avioane cu reacţie în Bulgaria şi trei nave în Marea Neagră, iar Franţa este pregătită să trimită trupe în România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.