Toate secţiile de votare de pe teritoriul Republicii Moldova au fost deschise, duminică, la ora 7.00, în cadrul alegerilor parlamentare anticipate, a anunţat, într-un briefing de presă, preşedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Dorin Cimil.

„La 7.00 şi-au început activitatea toate secţiile de votare din ţară”, a afirmat Cimil. Din totalul celor 2.150 de secţii de votare constituite pentru aceste alegeri, 41 sunt destinate votului cetăţenilor din Transnistria, iar 150 pentru cetăţenii moldoveni aflaţi în străinătate. Procesul de votare se va desfăşura în intervalul orar 7.00- 21.00, conform AGERPRES.

Numărul cetăţenilor cu drept de vot din Republica Moldova este de 3,2 milioane, iar autorităţile electorale au pregătit pentru acest scrutin 3,6 milioane de buletine de vot, dintre care 706.000 pentru cetăţenii din diaspora.

Pentru cele 101 mandate de deputat în Parlamentul Republicii Moldova s-au înscris în cursa electorală 23 de concurenţi, dintre care 20 de partide politice, două blocuri electorale şi un candidat independent. Numărul total de candidaţi înscrişi în liste este de 1.791 persoane.

Comisia Electorală Centrală (CEC) a anunţat că scrutinul de duminică va fi monitorizat de 2.442 de observatori acreditaţi de CEC. Dintre aceştia, 1.800 de observatori naţionali reprezintă opt asociaţii obşteşti din ţară.

De asemenea, scrutinul va fi monitorizat de către 642 de observatori internaţionali, care reprezintă 20 de misiuni diplomatice acreditate în Republica Moldova, şi 30 de experţi electorali internaţionali din partea a zece autorităţi electorale străine. Scrutinul parlamentar anticipat are loc după ce vechiul legislativ a fost dizolvat în luna aprilie, la propunerea preşedintelui Maia Sandu.

12 secţii de votare organizate în România

Un număr de 12 secţii de votare sunt organizate în România, între care două sunt în Bucureşti, mai notează AGERPRES. Acestea sunt:

 • Bucureşti (sediul Autorităţii Electorale Permanente), str. Stavropoleos 6, sector 3;
 • Bucureşti (sediul Biroului Electoral Central), str. Eugeniu Carada 1, sector 3;
 • Iaşi – Casa de Cultură a Studenţilor, str. Vasile Conta, nr. 30;
 • Suceava – Universitatea „Ştefan cel Mare Suceava”, str. Universităţii, nr. 13;
 • Galaţi – Universitatea „Dunărea de Jos”, str. Domnească, nr. 47;
 • Bacău – Universitatea „Vasile Alecsandri”, Calea Mărăşeşti, nr. 157;
 • Cluj-Napoca – Casa de Cultură a Studenţilor, Piaţa „Lucian Blaga”, nr. 1 – 3;
 • Timişoara – Colegiul Naţional de Artă „Ion Vidu”, str. Cluj, nr. 12;
 • Braşov – Casa de Cultură a Studenţilor, str. Memorandumului, nr. 39;
 • Sibiu – Şcoala Gimnazială „Regina Maria”, str. Zaharia Boiu, nr. 1;
 • Constanţa – Universitatea „Ovidius”, bd. Mamaia, nr. 124, Aleea Universităţii nr. 1;
 • Craiova – Universitatea „Craiova”, str. Alexandru Ioan Cuza, nr. 13.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.