Oficial, starea de alertă în România, instaurată după cea de urgență din cauza pandemiei de coronavirus, s-a prelungit cu o lună. În paralel și restricțiile au fost înăsprite.

Drept urmare, de duminică nu mai putem ieși din case după ora 22 fără un motiv bine întemeiat, menționat în declarația pe proprie răspundere, pe care trebuie să o avem cu noi. Implicit, și programul teraselor se scurtează cu o oră.

Mersul la serviciu ori la spital, achiziționarea de medicamente, îngrijirea copilului sau decesul unui membru al familiei sunt singurele motive întemeiate în baza cărora putem circula pe stradă între orele 22 și 5 dimineața.

Pentru asta avem nevoie însă de o declarație pe proprie răspundere, care poate fi descărcată de pe site-ul stirioficiale.ro, pus la dispoziție de autorități. Cei care sunt prinși pe stradă fără declarație pe proprie răspundere pot fi amendați cu 500 până la 2.500 de lei.

Noile măsuri scurtează și programul teraselor și al restaurantelor, care se vor închide la ora 22.

Marian Dedu, managerul unui restaurant din Centrul Vechi„Clientul, când pleacă de acasă pentru cină, își dorește să stea mult mai mult, iar având în vedere că programul s-a scurtat cu o oră, se gândește de două ori înainte să facă chestia asta.”

Cei din industria ospitalității estimează o pierdere de aproximativ 200 de clienți pe seară, în cazul fiecărui local.

Dragoș Petrescu, Asociația HORA: „Impactează grav masa de seară în proporție de aproximativ 50 la sută. Cu alte cuvinte, clienții nu mai vin să stea sub stres, având în vedere că trebuie să părăsească restaurantul în jur de ora 21.30, în așa fel încât să nu depășească ora limită de circulație până când ajung la domiciliu.”

În toată țara, peste 6.500 de polițiști și 4.000 de jandarmi vor patrula pe străzi și sunt pregătiți să intervină în caz că vor constata abateri. Prezența forțelor de ordine va fi însă mai ridicată în zonele cu multe cazuri de îmbolnăviri, aflate în scenariul roșu, cum sunt, în acest moment, de exemplu, Capitala și județele Ilfov, Brașov, Cluj, Hunedoara, Sălaj și Timiș.

Sorin Despina, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române„Vom merge la 9 și jumătate și le vom face recomandări să părăsească zonele de terase și de restaurante pentru a nu încălca regulile, dar pentru cei care nu respectă această regulă cu siguranță vor fi aplicate sancțiuni.”

Sâmbătă seară, polițiștii din Capitală au descoperit peste 100 de persoane care petreceau ilegal, înghesuite într-o locuință și au dat amenzi de peste 226.000 de lei. Alte 53 de persoane care participau la un eveniment privat, într-o cafenea, au fost sancționate în total cu peste 50.000 de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.