Migrantii din Irak si din alte tari ale Asiei, care incearca sa ajunga ilegal in Europa tranzitand teritoriul lituanian, platesc cate 15.000 de euro pentru a ajunge in Uniunea Europeana (UE), dar in final se trezesc intr-un cort in Lituania, a descris ministrul lituanian de externe Gabrielius Landsbergis drumul migrantilor ilegali prin Belarus in Lituania, informeaza sambata TASS, citata de Agerpres.

„Pentru 15.000 de euro ajungeti in UE si va pomeniti intr-o tabara de corturi, unde veti continua sa stati, pentru ca Lituania nu va poate lasa sa treceti mai departe”, a declarat ministrul lituanian in fata jurnalistilor, ca si cum s-ar adresa potentialilor migranti.

Saptamana aceasta, Gabrielius Landsbergis a intreprins vizite oficiale in Turcia si Irak, unde a avut intrevederi cu autoritatile si a incercat sa informeze oamenii ce ii asteapta ca migranti ilegali. „15.000 de euro sunt bani multi si in Lituania”, a subliniat el.

Potrivit mass-media lituaniene, aceasta este suma pe care traficantii o cer migrantilor ilegali pentru a-i aduce in Europa.

De la inceputul anului, la frontiera lituaniano-belarusa au fost arestati 2.023 de migranti ilegali, in special din tari ale Asiei, de 25 de ori mai multi decat in 2020. Autoritatile lituaniene au fost nevoiti sa construiasca o tabara de corturi.

La sfarsitul lunii mai, presedintele belarus Aleksandr Lukasenko a declarat ca tara lui a constituit o bariera in calea transportarii de migranti ilegali in Lituania vecina, dar ca, in conditiile presiunilor exercitate de Occident asupra regimului de la Minsk, Republica Belarus ar putea sa nu mai opreasca migrantii ilegali sa ajunga in UE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.